IPSC
KATALOG PROIZVODA - Sirovine i aditivi za industriju prehrane
 
Sirovine i aditivi za industriju prehrane
Mlekarstvo - Testovi
Mlekarstvo - Analizatori mleka
Mlekarstvo - Sirila
Ostali aditivi
Drugi dodaci
Pomoćna sredstva
Hemikalije za tretman vode
Ostali aditivi

Proizvodi
str E260 Sirćetna kiselina
Prirodno sredstvo za konzervisanje i regulator kiselosti ukusa.
DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keks, kolaai, testenine, brzo smrznuti i srodni proizvodi, mesa stoke za klanje, divljči i peradi, puding, kreme, kuvani sirevi, skuta, sok od grožđa, sterilizovano i pasterizovano voće i povrće, marinade od riba, ulja i masti, osim deviianskih i maslinovog ulja, posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi, bezalkoholna osvežavajuća pića, tečni koncentrat čaja, sve vrste piva, supe, koncentrati za supe , koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi, začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina Čips i flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi, sve vrste senfa, hrana za dojenčad i malu decu.
Pakovanje:

 
str E281 Natrijum propionat
Sredstvo za konzervisanje. Natrijumova so propionske kiseline. Smatra se da uzrokuje glavobolje (migrene).
DOPUŠTENA UPOTREBA pakovani (trajni) hleb, pakovani narezani hleb pakovani proizvodi od keksa i kolača s aktivnošću vode >0,65, hleb snižene energetske vrednosti, polupečeni i pakovani hleb, pakovano pecivo, listovi za savijače (sveži), krompirovi njoki, pakovani proizvodi od keksa i kolača s aktivnošću vode >0,65 sir i proizvodi od sira (samo za površinsku obradu ) puding - gotov proizvod
Pakovanje:

 
str E282 Kalcijum propionat
Sredstvo za konzervisanje. Kalcijumova so propionske kiseline. Smatra se da uzrokuje glavobolje (migrene).
DOPUŠTENA UPOTREBA pakovani (trajni) hleb, pakovani narezani hleb pakovani proizvodi od keksa i kolača s aktivnošću vode >0,65, hleb snižene energetske vrednosti, polupečeni i pakovani hleb, pakovano pecivo, listovi za savijače (sveži), krompirovi njoki, pakovani proizvodi od keksa i kolača s aktivnošću vode >0,65 sir i proizvodi od sira (samo za površinsku obradu ) puding - gotov proizvod
Pakovanje:

 
str E300 Askorbinska kiselina
Prirodni antioksidans (vitamin C). Vitamin C je neophodan za pravilan rast i razvoj, za zdrave zube i desni, kosti, kožu i krvne žile, te za apsorpciju gvožđa u krv
Služi kao antioksidans, stabilizator boje i sredstvo za tretiranje brašna. Sprečava nastajanje kancerogenih nitrozamina. Namirnicama se sve češće dodaje iz tehnoloških razloga (npr. pospješuje vezivanje vode u testu za hleb, olakšava mašinsku obradu testa, pospešuje delovanje soli za salamurenje mesnih proizvoda, stabilizira vino, pivo, sokove). Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva, ali procena uticaja tako dobijene askorbinske kiseline još nije dovršena.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi salamureno i brzo salamureno meso instant proizvodi na bazi mleka i proizvodi koji sadrže masti džem, žele, marmelada i pekmez i slični voćni namazi uključujući i niskokalorične proizvode i zaslađeni kesten pire, extra džem i extra žele, voćni sok, nektar od voća i povrća, sterilizovano i pasterizovano voće i povrće, smrznuto i duboko smrznuto, neprerađeno voće i povrće, voćni kompoti , citrus baze, voćni sirup, umaci (kečap) i slični proizvodi sveža riba, rakovi i mekušci i njihovi smrznuti proizvodi margarini, emulzirane masti, majoneza, umaci, prelivi, salate bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića bezalkoholna osvježavajuća pića vino pivo koncentrati za supe i umake, dodaci jelima samo ekstrakti začina biljni čajevi, voćni čajevi, instant čajevi prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode čips i flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi hrana za dojenčad i malu decu: pića na osnovi žita i povrća, sokovi i dečja hrana, hrana na bazi žita koja sadrži masti, uključujući kekse, piškote i prepečenac dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E325 Natrijum laktat
Prirodno sredstvo za regulisanje kiselosti, emulgatorska so i učvršćivač. Natrijumova so mlečne kiseline. Može biti i životinjskog porekla.
Zbog nedovoljno razvijenog probavnog sistema kod novorođenčadi natrijum laktat D(-) može izazvati smetnje u razmeni materija. Dečja hrana sme sadržavati samo neškodljivi oblik (L+). Pojačava antioksidativno delovanje drugih aditiva. Smatra se bezopasnim.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi pavlaka, topljeni sir i proizvodi nektar od voća i povrća, džem, žele, marmelada i pekmez i slični voćni namazi uključujući niskokalorične proizvode, extra džem i extra žele, sterilizovano i pasterizovano voće i povrće masa za punjenje, prelivi slatkiša bezalkoholna osvježavajuća pića koncentrati za supe i umake, dodaci jelima začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode sve vrste senfa hrana malu decu
Pakovanje:

 
str E327 Kalcijum laktat
Prirodno sredstvo za regulisanje kiselosti, emulgatorska so i učvršćivač. Kalcijumova so mlečne kiseline.
DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi pavlaka, topljeni sir i proizvodi nektar od voća i povrća, džem, žele, marmelada i pekmez i slični voćni namazi uključujući niskokalorične proizvode, extra džem i extra žele, sterilizovano i pasterizovano voće i povrće masa za punjenje, prelivi slatkiša bezalkoholna osvježavajuća pića koncentrati za supe i umake, dodaci jelima začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode sve vrste senfa hrana za dojenčad i malu decu
Pakovanje:

 
str E330 Limunska kiselina
Prirodni metabolit u ljudskom organizmu. Proizvodi se sintetski i služi kao sredstvo za kiseljenje.
Pojačava antioksidativno dejstvo drugih aditiva. Sme se upotrebljavati u ekološkoj proizvodnji namirnica. Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva, ali još nije moguće dati konačnu procenu učinaka tako proizvedene limunske kiseline. Osobe alergične na plesni mogu imati problema s industrijski proizvedenom limunskom kiselinom zbog spora plesni koje ona može sadržavati.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi kondenzovano i evaporirano mleko, pavlaka, sladoled, puding, topljeni sir i proizvodi, pasterizovano i sterilizovano mlieko UHT obrađeno kozje mlijeko džem, žele, marmelada i pekmez i slični proizvodi voća i povrća i dehidrisani proizvodi, umaci (uključujući kečap), voćni namazi uključujući niskokalorične proizvode i zaslađeni kesten pire, extra džem i extra žele voćni sokovi nektar od voća i povrća sterilizovano i pasterizovano voće i povrće, smrznuto i duboko smrznuto neprerađeno voće i povrće, voćni kompot, citrus baze i voćni sirupi trajni i polutrajni riblji proizvodi, sveža riba, rakovi i mekušci i njihovi smrznuti proizvodi ulja i masti, osim devičanskih i maslinovog ulja, posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, margarini, emulgovane masti, majonezi, umaci, prelivi salate kakao, čokolada bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića bezalkoholna osvježavajuća pića prašci za pića bazirana na voću, prašak za instant čaj vino koncentrati za supe i umake, dodaci jelima začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina biljni čajevi (rinfuza, filter vrećice), voćni čajevi (rinfuza, filter vrećice), instant čajevi prašak za pecivo prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode čips i flips, ekspandirana žita, prženi plodovi i semenke, mešavine i ostali snack-proizvodi sve vrste senfa praškasta umetni zaslađivači i umetn zaslađivači u tabletama hrana za dojenčad i malu decu dodaci prehran
Pakovanje:

 
str E333 Kalcijum citrat (I), Dikalcijum citrat (II), Trikalcijum citrat (III)
Sredstva za regulisanje kiselosti, stabilizatori i antioksidansi na biljnoj osnovi.
Dopušteni su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Mogu se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva. Smatraju se bezopasnima u malim količinama.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi kondenzovano i evaporirano mlieko, pavlaka, sladoled, puding, topljeni sir i proizvodi, pasterizovano i sterilizovano mleko UHT obrađeno kozje mleko džem, žele, marmelada i pekmez i slični proizvodi voća i povrća i dehidrisani proizvodi, umaci (uključujući kečap), voćni namazi uključujući niskokalorične proizvode i zaslađeni kesten pire, extra džem i extra žele voćni sokovi nektar od voća i povrća sterilizovano i pasterizovano voće i povrće, smrznuto i duboko smrznuto neprerađeno voće i povrće, voćni kompot, citrus baze i voćni sirupi trajni i polutrajni riblji proizvodi, sveža riba, rakovi i mekušci i njihovi smrznuti proizvodi ulja i masti, osim devičanskih i maslinovog ulja, posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, margarini, emulzirane masti, majoneza, umaci, prelivi salate kakao, čokolada bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića bezalkoholna osvježavajuća pića prašci za pića bazirana na voću, prašak za instant čaj vino koncentrati za supe i umake, dodaci jelima začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina biljni čajevi (rinfuza, filter vrećice), voćni čajevi (rinfuza, filter vrećice), instant čajevi prašak za pecivo prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode čips i flips, ekspandirana žita, prženi plodovi i semenke, mešavine i ostali snack-proizvodi sve vrste senfa praškasta umetna sladila i umetna sladila u tabletama hrana za dojenčad i malu decu dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E406 Agar
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje i menjanje konzistencije. Neprobavljiva supstanca koja pospešuje probavu.
Dopušten u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatra se neškodljivim. Može omesti resorpciju nekih mineralnih supstanci u organizmu, a velike doze deluju laksativno. Česta upotreba nije preporučljiva.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi kuvane, polutrajne i obarene kobasice i konzerve pasterizovana pavlaka - obično, aromatizovani jogurt i kiselo mleko s dodacima, sladoled i puding, pavlaka i šlag pena, tučena pavlaka, jogurt s dodacima, mlečni napici džem, žele, marmelada i pekmez i drugi slični voćni namazi uključujući i niskokalorične proizvode (osim extra džema i extra želea), punjene masline majonez, umaci, prelivi, salate bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi bezalkoholna osvježavajuća pića supe, koncentrati za supe i umake, dodaci jelima prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi sve vrste senfa dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E509 Kalcijum hlorid
Sredstvo za pojačavanje ukusa, supstanca za učvršćivanje proizvoda od voća i povrća. Smatra se bezopasnim.
DOPUŠTENA UPOTREBA svi keksi, kolači i srodni proizvodi tvrdi, polutvrdi, meki i sveži sirevi sterilizovano voće i povrće, džem, voćni žele (osim extra džema i extra želea), marmelada i pekmez i drugi slični voćni namazi uključujući niskokalorične proizvode, voćni kompot (osim od jabuke ) bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi bezalkoholna osvježavajuća pića
Pakovanje:

 
str E316 Natrijum izoaskorbat
Natrijumova so izoaskorbinske kiseline.
Sintetički antioksidans i sredstvo za zadržavanje boje. Ima neznatano vitaminsko dejstvo. Postoji sumnja da u organizmu ometa resorpciju prirodnog vitamina C (E300).

DOPUŠTENA UPOTREBA salamureni proizvodi, konzervisani proizvodi trajni i polutrajni riblji proizvodi, smrznute ribe s crvenom kožom
Pakovanje:

 
str E322 Lecitini
Prirodni antioksidansi, emulgatori i sredstva za tretiranje brašna.
Smatra se da sprečavaju nakupljanje holesterola. Proizvode se uglavnom iz soje, suncokreta i uljane repice. Mogu se proizvesti iz genetski promenjene soje, ali još nije moguće dati konačnu procenu uticaja tako dobijenih lecitina. Dopuštena upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatraju se bezopasnima.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi kuvane, polutrajne i obarene kobasice i konzerve instant proizvod na bazi mleka emulzirana i neemulzirana ulja i masti različite namene, osim devičanskih ulja i maslinovog ulja, margarin, zamene ili mlečnim proizvodima slični proizvodi s mlečnim delovima ili bez njih kakao, čokolada i proizvodi, masa za punjenje, prelivi, bombonski proizvodi bezalkoholna osvežavajuća pića supe, koncentrati za supe , koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi instant čajevi prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi hrana za dojenčad i malu decu biskviti i prepečenac, hrana na bazi žita i dečja hrana dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E331 Natrijum citrat (I), Dinatrijum citrat (II), Trinatrijum citrat (III)
Sintetska sredstva za kiseljenje, stabilizatori i antioksidansi. Natrijumove soli limunske kiseline.
DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi kondenzovano i evaporirano mleko, pavlaka, sladoled, puding, topljeni sir i proizvodi, pasterizovano i sterilizovano mlieko UHT obrađeno kozje mlijeko džem, žele, marmelada i pekmez i slični proizvodi voća i povrća i dehidrisani proizvodi, umaci (uključujući kečap), voćni namazi uključujući niskokalorične proizvode i zaslađeni kesten pire, extra džem i extra žele voćni sokovi nektar od voća i povrća sterilizovano i pasterizovano voće i povrće, smrznuto i duboko smrznuto neprerađeno voće i povrće, voćni kompot, citrus baze i voćni sirupi trajni i polutrajni riblji proizvodi, sveža riba, rakovi i mekušci i njihovi smrznuti proizvodi ulja i masti, osim devičanskih i maslinovog ulja, posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, margarini, emulgovane masti, majonezi, umaci, prelivi salate kakao, čokolada bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića bezalkoholna osvježavajuća pića prašci za pića bazirana na voću, prašak za instant čaj vino koncentrati za supe i umake, dodaci jelima
Pakovanje:

 
str E332 Kalijum citrat (I), Trikalijum citrat (II)
Sredstva za regulisanje kiselosti, stabilizatori i antioksidans na biljnoj osnovi.
Jedinjenje kalijuma i limunske kiseline. Još nije moguće dati konačnu procenu delovanja kalijum i trikalijum citrata proizvedenog tehnikom genetskog inženjerstva. Smatraju se bezopasnima.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi kondenzovano i evaporirano mleko, pavlaka, sladoled, puding, topljeni sir i proizvodi, pasterizovano i sterilizovano mlieko UHT obrađeno kozje mlijeko džem, žele, marmelada i pekmez i slični proizvodi voća i povrća i dehidrisani proizvodi, umaci (uključujući kečap), voćni namazi uključujući niskokalorične proizvode i zaslađeni kesten pire, extra džem i extra žele voćni sokovi nektar od voća i povrća sterilizovano i pasterizovano voće i povrće, smrznuto i duboko smrznuto neprerađeno voće i povrće, voćni kompot, citrus baze i voćni sirupi trajni i polutrajni riblji proizvodi, sveža riba, rakovi i mekušci i njihovi smrznuti proizvodi ulja i masti, osim devičanskih i maslinovog ulja, posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, margarini, emulgovane masti, majonezi, umaci, prelivi salate kakao, čokolada bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića bezalkoholna osvežavajuća pića prašci za pića bazirana na voću, prašak za instant čaj vino koncentrati za supe i umake, dodaci jelima začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina biljni čajevi (rinfuza, filter vrećice), voćni čajevi (rinfuza, filter vrećice), instant čajevi prašak za pecivo prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode čips i flips, ekspandirana žita, prženi plodovi i semenke, mešavine i ostali snack-proizvodi sve vrste senfa praškasta umetni zaslađivači i umetn zaslađivači u tabletama hrana za dojenčad i malu decu dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E338 Fosforna kiselina
Sredstvo za regulisanje kiselosti i antioksidans.
Dobija se iz fosfatnih ruda. Uzimanje fosfata u velikim količinama može uticati na smanjenje koštane mase i stvaranje kamenca. Velike doze mogu omesti resorpciju kalcijuma, magnezijuma i gvožđa u organizmu, i uzrokovati kalcifikaciju mekih tkiva u organizmu, posebno bubrega. Fosfati se dovode u vezu s hiperaktivnošću i poremećajem koncentacije kod dece. Česta upotreba nije preporučljiva.

DOPUŠTENA UPOTREBA kandirano voće, voćni pripravci sportski napici hrana za dojenčad i malu decu
Pakovanje:

 
str E471 Mono- i digliceridi masnih kiselina
Prirodni emulgatori i stabilizatori, sredstva za homogenizaciju masti i vode, materije protiv penjenja.
Mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Mogu se proizvesti iz genetski promenjenog kukuruza ili soje, ali još nije moguća konačna procena delovanja tako proizvedenih masnih kiselina. Smatraju se bezopasnima.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi kuvane, polutrajne i obarene kobasice i konzerve sladoled, pavlaka, pasterizovana pavlaka obično, puding, ostali proizvodi, pripravci sira extra džemovi i extra želei, džemovi, želei i marmelade ulja i masti, osim devičanskih i maslinovog ulja,posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, zamene ili mlečnim proizvodima slični proizvodi sa ili bez mlečnih delova, majoneza, margarin i emulzirane masti, umaci, prelivi, salate kakao, čokolada i proizvodi, masa za punjenje, prelivi, bombonski proizvodi bezalkoholna osvežavajuća pića supe, koncentrati za supe, koncetrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi praškasti pripravci kafe i kafovine za tople i hladne napitke sveži i suvi kvasac prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi umetni zaslađivači u tabletama hrana za dojenčad i malu decu biskviti i prepečenac, hrana na bazi žita i dečja hrana
Pakovanje:

 
str E579 Gvožđe (II) glukonat
Stabilizator boje crno obojanih maslina
Upotrebljava se kao stabilizator boje crno obojanih maslina, u preparatima sa gvožđem. Smatra se bezopasnim u malim količinama. Propratne pojave nepoznate.

DOPUŠTENA UPOTREBA crne masline
Pakovanje:

 
str E585 Gvožđe (II) laktat
Stabilizator boje crno obojenih maslina.
Upotrebljava se kao stabilizator boje crno obojanih maslina, u preparatima sa gvožđem. Upotrebljava se i kao lek. Propratne pojave nepoznate.
Pakovanje:

 
str E422 Glicerol
Sredstvo za zadržavanje vlage, povećivač volumena, stabilizator.
U prirodi se nalazi u mastima i uljima. Jedinjenja glicerola mogu biti životinjskog porekla ili dobijeni iz genetski izmenjene soje, ali još nije moguće dati konačnu procenu uticaja tako dobijenog glicerola. Dokazno je da sprečava oštećenje DNA molekula izazvano ultraljubičastim i rendgenskim zračenjem neutralizirajući nastale slobodne radikale. Unos velikih količina može izazvati glavobolje, žeđ, povraćanje, proliv i visok nivo šećera u krvi. Smatra se bezopasnim.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi sladoled kakao, čokolada i proizvodi, bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi likeri na bazi jaja, alkoholna pića osim prirodnih rakija i voćnih vina bezalkoholna osvežavajuća pića prašak za puding, kreme, deserte i srodni proizvodi snack-proizvodi za grickanje tečni umetni zaslađivači dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E575 Glukono-delta-lakton
Prirodni regulator kiselosti, stabilizator, supstanca za tretiranje brašna i sekvestrant.
Smatra se bezopasnim.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, testenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi trajni, polutrajni, obareni mesni proizvodi pripravci sira, pripravci topljenog sira trajni i polutrajni riblji proizvodi bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi bezalkoholna osvežavajuća pića sterilizovano i pasterizovano voće i povrće supe, koncentrati za supe, koncentrati za umake, dodaci jelima i sl. prašak za pecivo hrana za decu: biskviti i prepečenac
Pakovanje:

 
str E412 Guar guma
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator.
Dobiva se iz semena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus. Najčešće služi kao pojačivač ukusa i sredstvo koje sprečava topljenje sladoleda. Nesvarljiva supstanca koja pospešuje probavu. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. U pojedinim slučajevima može izazvati alergiju. U većim količinama može uzrokovati mučnine, nadutost i grčeve. Smatra se bezopasnom.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi kuvane, polutrajne i obarene kobasice i konzerve pripravci svežeg i topljenog sira deserti na bazi voća i povrća, punjene masline, umaci na bazi voća i povrća (uključujući kečap i slične proizvode) riblje paštete zamene za mlečne proizvode ili mlečnim proizvodima slični proizvodi s mlečnim delovima ili bez bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi bezalkoholna osvežavajuća pića supe, koncentrati za supe i umake, dodaci jelima začini, ekstrakti začina i začinske mešavine prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi sve vrste senfa mleko za dojenčad, delimično prilagođeno hrana za dojenčad i malu djecu hrana za dojenčad i malu djecu za posebne potrebe dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E235 Natamicin
Sredstvo za konzervisanje s antibiotskim delovanjem.
Ne sme prodreti u namirnicu dublje od 5 mm. Upotrebljava se kao lek, npr. protiv gljivičnih oboljenja kože. DOPUŠTENA UPOTREBA samo za površinsku obradu trajnih kobasica tvrdi, polutvrdi i polumeki sirevi samo za površinsku obradu
Pakovanje:

 
str E234 Nizin
Sredstvo za konzervisanje s antibiotskim delovanjem.
Ima ga u mleku, siru, pivu, a u ljudskom organizmu ga stvaraju streptokoke koje naseljavaju creva. U probavnom traktu brzo se razgrađuje.

DOPUŠTENA UPOTREBA sir sa zrenjem topljeni sirevi, pavlaka dobijena kuvanjem, Mascarpone
Pakovanje:

 
str E224 Kalijum metabisulfit
Sredstvo za konzervisanje.
Česta upotreba nije preporučljiva, posebno za osetljive osobe i osobe koje boluju od kožnih alergija i astme.

DOPUŠTENA UPOTREBA keksi i srodni proizvodi (osim kolača) voćne mase za punjenje kobasice za doručak s najmanje 6% žitarica ili drugih biljnih dodataka, mleveno meso s najmanje 4% dodatih žitarica ili drugih biljnih dodataka (burgeri i sl.) oguljeni krumpir (sirovi), prerađeno belo povrće (uključujući smrznuto i duboko smrznuto) prerađene gljive (uključujući smrznute i duboko smrznute), sušeni kokos, marinirani orasi, džem, žele, marmelada i pekmez (izuzev extra džema i extra želea) i drugi slični voćni namazi uključujući i niskokalorične proizvode ili one bez dodatka šećera sveži, smrznuti i duboko smrznuti rakovi, kozice i glavonošci sušena i soljena riba (Gadidae), proizvodi riba i rakova s biljnim proteinima prirodne rakije, voćna vina i mešavina voćnih vina, gazirana voćna vina alkoholna pića koja sadrže celi plod voća bezalkoholna osvežavajuća pića koja sadrže najmanje 235 g/l saharoze bela i ružičasta vina s manje od 5g/l neprevrelih šećera, crno vino s manje od 5 g/l neprevrelih šećera, bela i ružičasta vina s 5g/l i više od 5g/l neprevrelih šećera, crno vino s 5g/l i više od 5g/l neprevrelih šećera, prirodna penušava vina sve vrste piva vrste piva koja u bačvama imaju sekundarnu fermentaciju samo začinske mešavine na bazi soka od citrusa sušeni đinđer vinsko, voćno i aromatizirano sirće snack-proizvodi na bazi žita i krompira senf
Pakovanje:

 
str E223 Natrijev metabisulfit
Sredstvo za konzervisanje.
Može izazvati teške oblike astme. Česta upotreba nije preporučljiva.

DOPUŠTENA UPOTREBA keksi i srodni proizvodi (osim kolača) voćne mase za punjenje kobasice za doručak s najmanje 6% žitarica ili drugih biljnih dodataka, mleveno meso s najmanje 4% dodatih žitarica ili drugih biljnih dodataka (burgeri i sl.) oguljeni krumpir (sirovi), prerađeno belo povrće (uključujući smrznuto i duboko smrznuto) prerađene gljive (uključujući smrznute i duboko smrznute), sušeni kokos, marinirani orasi, džem, žele, marmelada i pekmez (izuzev extra džema i extra želea) i drugi slični voćni namazi uključujući i niskokalorične proizvode ili one bez dodatka šećera sveži, smrznuti i duboko smrznuti rakovi, kozice i glavonošci sušena i soljena riba (Gadidae), proizvodi riba i rakova s biljnim proteinima prirodne rakije, voćna vina i mešavina voćnih vina, gazirana voćna vina alkoholna pića koja sadrže celi plod voća bezalkoholna osvežavajuća pića koja sadrže najmanje 235 g/l saharoze bela i ružičasta vina s manje od 5g/l neprevrelih šećera, crno vino s manje od 5 g/l neprevrelih šećera, bela i ružičasta vina s 5g/l i više od 5g/l neprevrelih šećera, crno vino s 5g/l i više od 5g/l neprevrelih šećera, prirodna penušava vina sve vrste piva vrste piva koja u bačvama imaju sekundarnu fermentaciju samo začinske mešavine na bazi soka od citrusa sušeni đinđer vinsko, voćno i aromatizirano sirće snack-proizvodi na bazi žita i krompira senf
Pakovanje:

 
str E202 Kalijum sorbat
Sredstvo za konzervisanje.
Dobija se neutralizacijom sorbinske kiseline (E200) s kalijum hidroksidom. Rastvorljiviji je od sorbinske kiseline. U pojedinim slučajevima može izazvati alergiju. Vidi E200.

DOPUŠTENA UPOTREBA pakovani i narezani hleb, polupečeni i pakovani pekarski proizvodi namenjeni krajnjem korisniku, posebne vrste pekarskih proizvoda s aktivnošću vode >0.65, hleb smanjene energ. vrednosti, dizana testa (Ruhrteig), listovi za savijače (sveži), polupečeni i pečeni pakovani keksi i kolači namenjeni krajnjem korisniku, pakovani proizvodi s aktivnošću vode >0,65 mase za punjenje palenta testo za palačinke, testo za okruglice od hleba mesni proizvodi površinski pokriveni želeom (kuvani, salamureni ili sušeni) topljeni sir i proizvodi sušeno voće, masline i proizvodi , masline i prerađevine na bazi maslina, deserti na bazi voća (samo za FructgrOd i Rote Grütze), prerađevine voća i povrća uključujući umake na bazi voća, paradajz koncentrat (osim pirea, kompota, salata i sličnih sterilizovanih, pasterizovanih ili smrznutih proizvoda), prelivi (sirup za palačinke, sirup za milkshake i za sladoled, slični proizvodi) krompirovo testo i prženi komadići krumpira džem, žele, marmelada i pekmez koji su pakirani u ambalažu od plastike, masline i proizvodi soljena, sušena riba margarin, emulzirane masti s manje od 60% ulja, majonez s manje od 60% ulja bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi akoholna pića s manje od 15% etanola bezalkoholna osvežavajuća pića, osim pića na bazi mlečnih proizvoda sve vrste vina, osim vina kontroliranog porekla Tečne supe (osim sterilizovanih) začinske mešavine, osim mešavine čistih začina dehidrisani, koncentrisani, smrznuti i duboko smrznuti proizvodi od jaja tečni koncentrat voćnog i biljnog ekstrata za čajeve snack proizvodi na bazi žita i krompira, preliveni plodovi i semenke tečni umetni zaslađivači hrana za redukciju telesne mase, hrana za posebnu medicinsku namenu
Pakovanje:

 
str E1520 Propan-1,2-diol
Propilen glikol
Sprečava isušivanje, ovlaživač, nalazi se u supstancama za poliranje, pomoćna supstanca u procesu proizvodnje (supstance za topljenje i ekstrakciju). Zbog svog ukusa popularan u proizvodnji dečjih lekova. Upotrebljava se i u kozmetici. Postoje sumnje da unos većih količina može biti otrovan, te da može uzrokovati srčani napad.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi prirodne aromatizovane materije , prirodno-identične aromatske materije, umetne aromatske materije, aromatski pripravci, prirodne arome dobijene posebnim tehnološkim postupcima za posebne pekarske proizvode, fine pekarske proizvode, mase za punjenje, sve kekse, kolače i srodne proizvode sladoled, krem sladoled prirodne aromatske materije , prirodno-identične aromatske materije, umetne aromatske materije, aromatski pripravci, prirodne arome dobijene posebnim tehnološkim postupcima za napitke na bazi jogurta, kiselog mleka, voćni aromatizovani jogurt, kiselo mleko s voćem i aromatizovano kiselo mleko, sladoled, puding i kreme, za smesu (prašak) za sladoled, mlečne deserte, pripravke maslaca, pripravke sira, pripravke topljenog sira, aromatizovano mleko aroma dima za pripravke sira, pripravke topljenog sira mlečnim napicima i pripravcima umetne arome za puding i kreme laktaza - mliječni napici, sir, sladoled na bazi mleka dopušteni enzimi za proizvodnju fermentisanih proizvoda za površinsku obradu voća tipa orah drugi proizvodi voća i povrća prirodne aromatske materije za umake, kečap i slične proizvode, marmeladu citrusa, žele marmelade od citrusa aromatske tvari identične prirodnima za umake, kečap i slične proizvode, citrus baze aromatske materije identične prirodnima za džem, žele marmelade, extra džem i extra žele od jabuke, dunje ili šipka, kesten pire, slatko umetne aromatske materije za džem, žele marmelade, extra džem i extra žele od jabuke, dunje ili šipka aromatski pripravak za džem, žele marmelade, extra džem i extra žele od jabuke, dunje ili šipka, slatko aromatski pripravak za umake, kečap i slične proizvode, voćni sok i voćni sirup (samo citrus sirup), citrus baze, sok od povrća aromatski pripravak za pasterizirano povrće i povrće u octu, ulju ili salamuri
Pakovanje:

 
str E450 Dinatrijum difosfat (I), Trinatrijum difosfat (II), Tetranatrijum difosfat (III), Dikalijum difosfat (IV), Tetrakalijum difosfat (V), Dikalcijum difosfat (VI), Kalcijum dihidrogendifosfat (VII)
Sredstva za regulisanje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, emulgatori, stabilizatori i sekvestranti.
Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcijuma, magnezijuma i gvožđa u organizmu, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcijuma u organizmu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom, ali nauka o tome još nema konačnu i jasnu potvrdu. Česta upotreba nije preporučljiva.

DOPUŠTENA UPOTREBA brašno, brašno (za nadizanje), fini pekarski proizvodi mesni proizvodi, osim trajnih kobasica topljeni sir i pripravci topljenog sira sladoled mlečni napici voćni sok u prahu smrznuti i duboko smrznuti proizvodi od rakova šećerni prelivi jabukovača i kruškovača bezalkoholna osvežavajuća pića od biljnih ekstrakata praškasti proizvodi: supe, koncentrati za supe, koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi tečno jaje (belanac, žumanac, cijelo jaje), jaja u prahu kafovine u prahu za tople i hladne napitke sa mlekom u prahu čajni i biljni ekstrati prašak za pecivo deserti, pudinzi u prahu čips i flips, ekspandirana žita, prženi plodovi i semenke, mešavine i ostali snack-proizvodi hrana za dojenčad i malu decu: biskviti i prepečenac
Pakovanje:

 
str E270 Mlečna kiselina
Prirodni regulator kiselosti.
Može biti životinjskog porekla. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Zbog nedovoljne razvijenosti probavnog sistema novorođenčadi, D(-) mlečna kiselina može izazvati smetnje u razmeni materija. U hrani za dojenčad dopuštena je samo L(+) mlečna kiselina. Može se proizvesti i tehnikom genetskog inženjerstva, ali procena uticaja tako dobijene mlečne kiseline još nije dovršena.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi prašak za sladoled, salamura za sireve, sirevi nektar od voća i povrća riblja ikra posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka bombonski proizvodi, masa za punjenje bezalkoholna osvežavajuća pića, tečni koncentrat čaja supe, koncentrati za supe , koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode čips i flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi sve vrste senfa hrana za dojenčad i malu decu - samo u L(+) obliku dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E211 Natrijum benzoat
Sredstvo za konzervisanje. Natrijumova so benzoeve kiseline (E210).
Kod osoba koje boluju od astme, ili su osetljive na aspirin može uzrokovati alergijske reakcije. Postoje sumnje da u kombinaciji s tartrazinom (E102) može izazvati hiperkinetički sindrom kod dece. Česta upotreba nije preporučljiva.

DOPUŠTENA UPOTREBA mase za punjenje za mlinske i pekarske proizvode, testenine i brzosmrznute i srodne proizvode samo za površinsku obradu suhomesnatih proizvoda toplotno neobrađeni mlečni deserti džem, žele, marmelada i pekmez koji su pakovani u ambalažu od plastike, masline i proizvodi, džem, žele, marmelada i pekmez s niskim sadržajem šećera i slični niskokalorični proizvodi s dodatkom šećera ili bez njega, drugi voćni namazi, deserti na bazi voća (samo FructgrOod i Rote Grütze) kandirano voće i povrće, umaci na bazi voća i povrća (uključujući i kečap), marmelada povrće u sirćetu, ulju ili salamuri (osim maslina) proizvodi od riblje ikre majonez sa više od 60% ulja, umaci , prelivi, salate bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića s manje od 15% etanola bezalkoholna osvežavajuća pića, osim pića na bazi mlečnih proizvoda bezalkoholno pivo u bačvama tečne supe (osim sterilizovanih) začinske mešavine, osim mešavine čistih začina tečno jaje (belanac, žumanac, celo jaje) čaj-tečni koncentrat voćnog i biljnog ekstrata sve vrste senfa tečni umetni zaslađivači hrana za redukciju telesne mase, hrana za posebnu medicinsku namenu
Pakovanje:

 
str E210 Benzoeva kiselina
Sredstvo za konzerviranje.
Ima anitbakterijska i antifungicidna svojstva. Izlučuje se iz tela kao hipurna kiselina. Može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje boluju od astme, peludne groznice i kožnih alergija. Česta upotreba nije preporučljiva. Benzoeva kiselina i njene soli mogu škoditi zdravlju osoba osjetljivih na acetilsalicilnu kiselinu, koja je sastojak lekova protiv bolova (npr.aspirin). Postoji sumnja da u kombinaciji s tartrazinom (E102) može izazvati hiperkinetički sindrom kod dece. Dokazano je da interakcijom benzoeve kiseline i njenih soli benzoata (E211, E212 i E213) s askorbinskom kiselinom (E 300) u osvežavajućim pićima nastaje karcerogeni benzen, i to u koncentracijama iznad 1 milijarditog dijela (1 ppb) što je maksimalna dozvoljena granica za benzen u vodi za piće. Stoga je potrebno izbegavati sokove i pića u kojima se askorbinska kiselina nalazi u kombinaciji s benzoevom kiselinom ili benzoatima.

DOPUŠTENA UPOTREBA mase za punjenje za mlinske i pekarske proizvode, testenine i brzosmrznute i srodne proizvode samo za površinsku obradu suhomesnatih proizvoda toplotno neobrađeni mlečni deserti džem, žele, marmelada i pekmez koji su pakovani u ambalažu od plastike, masline i proizvodi, džem, žele, marmelada i pekmez s niskim sadržajem šećera i slični niskokalorični proizvodi s dodatkom šećera ili bez njega, drugi voćni namazi, deserti na bazi voća (samo FructgrOod i Rote Grütze) kandirano voće i povrće umaci na bazi voća i povrća (uključujući i kečap), marmelada povrće u sirćetu, ulju ili salamuri (osim maslina) polutrajni riblji proizvodi majonez s više od 60% ulja, umaci, prelivi, salate bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića s manje od 15% etanola bezalkoholna osvežavajuća pića, osim pića na bazi mlečnih proizvoda tečne supe (osim sterilizovanih) začinske mešavine, osim mešavine čistih začina tečno jaje (belance, žumance, celo jaje) čaj-tekući koncentrat voćnog i biljnog iscrpka sve vrste senfa tekuća umjetna sladila hrana za redukciju tjelesne mase, hrana za posebnu medicinsku namjenu
Pakovanje:

 
str E500 Natrijum karbonat (I), Natrijum hidrogenkarbonat (II), Natrijum seskuikarbonat (III)
Sredstva za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, nadizanje, materija protiv zgrudnjavanja.
Poznatiji pod nazivom soda ili natron. Dopušteni su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Velike doze mogu izazvati pojačano lučenje želučane kiseline. Smatraju se bezopasnima.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, testenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi svi keksi, kolači i srodni proizvodi proizvodi od oblikovanog svežeg mesa mleko u prahu, prašak za sladoled, jogurt prah, pavlaka prah, ostali praškasti proizvodi, sir u komadima, topljeni sir u komadima margarin i emulzirane masti kakao,čokolada i proizvodi bombonski proizvodi bezalkoholna osvežavajuća pića prašak za pecivo čips i flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi umetni zaslađivači u tabletama, praškasti umetni zaslađivači hrana za dojenčad i malu decu dodaci prehrani
Pakovanje:

 
str E262 Natrijum acetat (I), Natrijum hidrogenacetat
Sredstva za konzervisanje i regulisanje kiselosti.
Smatraju se bezopasnima.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi puding, kreme, kuvani sirevi, sveži sir sok od grožđa, sterilizovano i pasterizovano voće i povrće marinade od riba ulja i masti, osim devičanskih i maslinovog ulja, posebno pripremljena ulja i masti za kuvanje i/ili prženje ili za pripremu umaka bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi bezalkoholna osvežavajuća pića, tečni koncentrat čaja sve vrste piva supe, koncentrati za supe , koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi začini, ekstrakti začina i začinske mešavine, osim svežih začina čips i flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi sve vrste senfa hrana za dojenčad i malu decu
Pakovanje:

 
str E576 Natrijum glukonat
Prirodni regulator kiselosti, stabilizator i sekvestrant.
Natrijumova so glukonske kiseline. Stvara komplekse s jonima metala.

DOPUŠTENA UPOTREBA bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi bezalkoholna osvežavajuća pića prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode
Pakovanje:

 
str E452 Natrijum polifosfat (I), Kalijum polifosfat (II), Natrijumkalcijum polifosfat (III), Kalcijum polifosfat (IV)
Sredstva za regulisanje kiselosti i nadizanje, emulgatori, stabilizatori i sekvestranti.
U velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcijuma, magnezijuma i gvožđa u organizmu. Česta upotreba nije preporučljiva.

DOPUŠTENA UPOTREBA brašno (za samonadizanje), fini pekarski proizvodi za površinsku obradu mesa za sve proizvode od mesa, osim trajnih kobasica topljeni sir i pripravci topljenog sira sladoled mlečni napici prerađeni krompirovi proizvodi (uključujući smrznute, duboko smrznute začinjene i sušene) i priređeni za pečenje konzervisani proizvodi od rakova margarin, zamene ili mlečnim proizvodima slični proizvodi s mlečnim delovima ili bez njih gume za žvakanje voćna vina bezalkoholna osvežavajuća pića od biljnih ekstrakata supe i koncentrati za supe tečno jaje (belanac, žumanac, celo jaje), jaja u prahu kafovine u prahu za tople i hladne napitke s mlekom u prahu čajni i biljni ekstrati prašak za pecivo deserti, pudinzi u prahu čips i flips, ekspandirana žita, prženi plodovi i semenke, mešavine i ostali snack-proizvodi pripravci za posebne prehrambene namene
Pakovanje:

 
str E200 Sorbinska kiselina
Sredstvo za konzervisanje; sprečava rast gljivica i plesni, ali ne i bakterija (npr. u sirevima).
Ima blago kiseli okus. Dobija se ekstrakcijom iz voća ili sintetičkim putem iz ketena. U pojedinim slučajevima može izazvati alergiju (iritacija kože). Osobe koje boluju od pseudoalergija, astme ili neurodermitisa trebale bi izbegavati namirnice konzervisane sorbinskom kiselinom.

DOPUŠTENA UPOTREBA pakovani i narezani hleb, polupečeni i pakovani pekarski proizvodi namenjeni krajnjem korisniku, posebne vrste pekarskih proizvoda s aktivnošću vode > 0.65, hleb smanjene energ. vrednosti, dizana testa (Ruhrteig), listovi za savijače (sveži), polupečeni i pečeni pakovani keksi i kolači namjenjeni krajnjem korisniku, pakovani proizvodi s aktivnošću vode >0,65 mase za punjenje palenta testo za palačinke, testo za okruglice od hleba polupečeni i pečeni pakovani keksi i kolači namenjeni krajnjem korisniku, pakovani proizvodi s aktivnošću vode >0,65 pihtije sir i sirni pripravci - površinska obrada sušeno voće, masline i proizvodi , masline i prerađevine na bazi maslina, deserti na bazi voća (samo za FructgrOd i Rote Grütze), prerađevine voća i povrća uključujući umake na bazi voća, paradajz koncentrat (osim pirea, kompota, salata i sličnih sterilizovanih, pasterizovanih ili smrznutih proizvoda), prelivi (sirup za palačinke, sirup za milkshake i za sladoled, slični proizvodi) krompirovo testo i prženi komadići krompira džem, žele, marmelada i pekmez koji su pakovani u ambalažu od plastike, masline i proizvodi soljena, sušena riba margarin, emulzirane masti s više od 60 % ulja, majonezi, umaci, prelivi, salate s više od 60% ulja bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi alkoholna pića s manje od 15% etanola bezalkoholna osvežavajuća pića, osim pića na bazi mlečnih proizvoda sve vrste vina, osim vina kontroliranog porekla tečne supe (osim sterilizovanih) začinske mešavine, osim mešavine čistih začina dehidrisani, koncentrisani, smrznuti i duboko smrznuti proizvodi od jaja tečni koncentrat čaja snack proizvodi na bazi žita i krompira, preliveni plodovi i semenke sve vrste senfa tečni umetni zaslađivači hrana za redukciju telesne mase, hrana za posebnu medicinsku namenu
Pakovanje:

 
str E420 Sorbitol (I), Sorbitolni sirup (II)
Nadodatak za šećer, sredstvo za zadržavanje vlage, emulgator i sekvestrant.
Dobija se izolacijom iz voća (višanja, šljiva, jabuka) ili sintetički iz glukoze procesom hidrogenizacije pod visokim pritiskom ili elektrolitičkom redukcijom. Može se proizvesti iz genetski modifikovanog kukuruza, ali još nije moguće dati konačnu procenu delovanja tako dobijenog sorbitola.

Dopuštena je primena u gotovo svim namirnicama, bez količinskih ograničenja, ali je zabranjen za namirnice namenjene dojenčadi i maloj deci. Unos više od 20g dnevno može izazvati proliv. Smeju ga koristiti dijabetičari. Česta upotreba se ne preporuča. DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi niskokalorični proizvodi bez dodatog šećera, dijetetski sladoled, mlečni napici i pripravci, šlag deserti na bazi voća i povrća niskokalorični s dodatkom šećera ili bez njega smrznuta neprerađena riba, rakovi, glavonošci i mekušci majonezi s više od 60% ulja kakao, čokolada i proizvodi, bombonski proizvodi i proizvodi sa smanjenom energetskom vrednosti s ili bez šećera, čokoladni namazi likeri deserti na bazi jaja sa šećerom ili bez njega prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode: niskokalorični proizvodi sa šećerom ili bez dodatka šećera snack-proizvodi na bazi žita i krompira sve vrste senfa tečni umetni zaslađivači dodaci prehrani u tečnom i čvrstom obliku, proizvodi za posebne prehrambene namene, niskoenergetski proizvodi s dodatkom šećera ili bez šećera
Pakovanje:

 
str E415 Ksantan-guma
Sintetički ugušćivač, stabilizator i sredstvo za želiranje.
Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera pomoću bakterija. U većim dozama deluje laksativno. Dopuštena u ekološkoj proizvodnji namirnica. Moguća je proizvodnja iz genetski modifikovanog kukuruza, ali konačnu procenu delovanja tako proizvedene ksantan-gume još nije moguće dati. Smatra se bezopasnom.

DOPUŠTENA UPOTREBA mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi kuvane, polutrajne i obarene kobasice i konzerve pripravci svežeg i topljenog sira deserti na bazi voća i povrća, punjene masline, umaci na bazi voća i povrća (uključujući kečap i slične proizvode) riblje salate zamene za mlečne proizvode ili mlečnim proizvodima slični proizvodi s mlečnim dijelovima ili bez bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi likeri na bazi jaja, alkoholna pića osim prirodnih rakija, voćnih vina i mešana voćna vina bezalkoholna osvežavajuća pića supe, koncentrati za supe i umake, dodaci jelima začini, ekstrakti začina i začinske mešavine prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack- proizvodi sve vrste senfa hrana za dojenčad i malu decu: hrana na bazi žita bez glutena hrana za dojenčad i malu decu za posebne potrebe dodaci prehrani
Pakovanje:

 

Copyright: lghemija.rs